Nu comparați copiii între ei! Pentru a avea un copil cu o inimă și o minte sănătoasă evită să îl compari cu alți copii.
Adult fiind, ai fost comparat cu altcineva, ai fost învinovățit că nu faci un lucru la fel de bine precum celălalt coleg de serviciu, frate sau oricine altcineva … Și cum te-ai simțit a atunci?
Chiar ai devenit mai bun decât x? Sau mai mult te-a demotivat și te-a făcut să te superi pe cel care te-a comparat?
Dacă la adulți nu funcționează această metodă de a „deveni mai bun” , de ce crezi că ar funcționa la copii?
Ei bine, nu funcționează! În lupta de a-l motiva să devină mai bun, comparând-ul cu colegul, verișoara, sau copilul din parc, nu vei face altceva decât să pierzi firul aproprierii părinte – copil !
Motivați copiii să învețe pentru binele lor și spuneți-le că „informația este cheia succesului, pentru a reuși în viață.” Nu cereți copiilor să ia nota 10 la toate materiile, cereți-le să aibă notă de trecere la fiecare materie, căci corigența și repetența nu aduce cinste nimănui!
Nu „subliniați cu roșu” unde a greșit tema, subliniați cu roșu și apreciați unde a făcut corect, apoi întoarceți-vă cu blândețe unde a greșit, dar fără să-l criticați și încercați să obțineți răspunsul corect și acolo, căci asta îl va motiva cu adevărat și în felul acesta, nici nu veți pierde firul prieteniei cu copilul dumneavoastră!
Comparațiile nu fac decât să nască în interiorul fiecărui om, trauma de a mai încerca din nou, respingere față de persoana ce l-a comparat, neîncredere în sine, stimă de sine scăzută și frica de a greși…
Iată câteva sfaturi utile, pentru a putea înlocui comparația cu motivația adevărată :
– Nu compara punctele slabe ale copilului tău, cu punctele tari ale celuilalt.
Apreciază-i mai mult eforturile, fie ele cat de mici. (Ex: apreciez că te-ai spălat pe dinți, acum dinții tăi sunt foarte curați.
Ai strâns frumos jucăriile, acum avem o casă ordonată. Nu îl certa, că a uitat o mașinuță, copilul nu este un robot care face totul perfect, nici adulții nu fac totul perfect. Spune-i frumos, sau inventează un joc, „detectivul de jucării, care verifică în fiecare colț al casei dacă mai sunt jucării.”) Dar într-un mod distractiv, copiii răspund foarte bine la astfel de metode.
– Apreciază-i calitățile.
Nu uita de realizările sale foarte bune și nu îi sublinia mereu ce face greșit.
Fiecare om trebuie să fie bun pentru sine, nu pentru cei din jur!
Nu facem comparație nici între plante, pentru că fiecare înflorește când îi vine rândul, la fel și copiii. ☁️
_autor O mamă
(Drepturile de autor sunt rezervate!)