Acasă, este prima și cea mai importantă „școală” pentru un copil. Părinții sunt primii dascăli și totodată cei care lasă cea mai adâncă urmă în viața copilului lor.
Copiii trebuie informati corect și real despre cum functioneaza relațiile. E bine ca acestia să știe că relațiile sunt la fel de imperfecte ca oamenii care le creează, că este imposibil să relaționezi fără să mai și greșești, și că la baza relațiilor sănătoase se află disponibilitatea de a repara ruptura psihologică creată. Dar informația aceasta trebuie neapărat să vină din familie.
Copiii trebuie să afle că, dacă vrei să distrugi o relație, ai de făcut, în mod constant aceste lucruri:
Să critici.
Să te consideri superior celuilalt.
Să nu îți asumi responsabilitatea pentru propria contribuție la durerea celuilalt.
Să-i ignori nevoia de apropiere și comunicare.
Să nu-i respecți celuilalt, timpul, valorile, visele, obiectivele.
Să-i îngrădești libertatea de a alege, de a învăța, de a evolua.
În timp ce, a cultiva o relație implică mult risc și întâlnirea cu propria vulnerabilitate :
Să îți exprimi asumat nevoile.
Să apreciezi și să admiri.
Să respecți nevoile celuilalt la fel ca pe ale tale.
Să înveți să te detensionezi în momente de criză psihologică.
Să știi că la baza unei relații trainice se află prietenia, încrederea, responsabilitatea și angajamentul – atitudini care se cultiva în fiecare zi puțin câte puțin.
Fiecare om pleacă de acasă cu un bagaj de valori, de aceea este important ca acest bagaj ce-l va însoți de-a lungul vieții, să fie unul sănătos, bazat pe iubire și respect de sine, de educație corectă, cu blândețe, lipsit de convingeri limitative și de traume.
Nu trebuie să sune ca o povară aruncată pe umerii părinților, dar ei sunt oamenii care ne fac cunoștință cu viața, ei ne învață să mergem, să mâncăm, să vorbim. Tot de la ei ar trebui să învățăm și aceste lucruri de care ne vom lovi atât de mult în viața de adult.
— autor O mamă
(Drepturile de autor sunt rezervate!)